Ekklesia Leiden

Liturgische schikkingen

 

eerste zomerdienst

5 februari 2023: Lantaarns vol lichte bloemen

Liturgische schikking en floriografie: Monique van der Gaag

Creatief en duurzaam hergebruik:

De linker lantaarn is eigen bezit en krijgt een tweede leven als liturgische schikking en de rechter is gekocht bij de SOEK, de Stichting OEgstgeester Kringloop.

Floriografie:

In de beide lantaarns stralen veelkleurige bloemen in helderwit en warm geel naar vier kanten, naar de vier hoeken van de wereld, de vier windstreken, dat wil zeggen: de aarde, de geschapen wereld.[1] De lantaarns bevatten zoveel bloemen, zoveel licht, dat de deksels eraf gaan! Gelukkig hoef je mensen, ‘die goed doen’[2], niet met een lantaarntje te zoeken. Deze hoop is zichtbaar in de kleur groen in Asparagus, Appelblad en Pistachia.

De gele bloemetjes op het kale hout zijn van de Forsythia europaea en staan symbool voor hoge verwachtingen, het afwachten en voor de lentezon.[3] Op bloemschermen lichten de zuiver witte, sterachtige bloempjes van de Allium neapolitanum, Witte Knoflook, Napelse Knoflook of Bruidsuitje op. (Sier)uien weren het kwaad af door de zwavelachtig geur, die vrijkomt als men de steel beschadigt. De madelief-achtige wollige (goede droog)bloemetjes met witte blaadjes en een geel hartje heten Witte Knoop of Prachtrozenkransje (Anaphalis margaritacea ‘Neuschnee’) met als symbolische betekenis ‘nooit ophoudende herinnering’.

Uit de liturgie:

Jezus dan sprak opnieuw tot hen en zei: Ik ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, (…) zal het licht van het leven hebben.[4] Soms breekt uw licht in mensen door.[5] Wie de ander liefheeft, blijft in het licht.[6] Eeuwige Levende God als Gij ons hebt gemaakt zoals Gij nacht hebt gemaakt, aarde en deze dag, zegen ons dan met uw licht, met het licht van uw ogen.[7] Jullie zijn het licht in de wereld. Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien.[8] Licht dat ons aanstoot in de morgen, voortijdig licht waarin wij staan, licht overdek mij, vuur mij aan, aanhoudend licht dat overwint. Vaderlijk licht, steevaste schouder, draag mij, ik ben jouw kijkend kind. Licht, kind in mij, kijk uit mijn ogen. Veelstemmig licht om aan te horen.[9]

——-

[1] John Baldock, De Symboliek in het Christendom (Den Haag 1993), 134.

[2] Oftewel: ‘Goed is dat je niet doet wat slecht is’ uit  het gelijknamige lied naar Ps. 1, vrij  (t. H. Oosterhuis, m. A. Oomen).

[3] De bloem is vernoemd naar William Forsyth (1737–1804).

[4] Johannes 8: 12.

[5] Lied: ‘Soms breekt uw licht’ Johannes 1: 5 (t. H. Oosterhuis, m. B. Huijbers).

[6] Johannes 2: 9-10.

[7] Lied: ‘Gij in uw grenzeloos licht’ (t. H. Oosterhuis, m. A. Oomen).

[8] Matheus 5: 14-16.

[9] ‘Lied aan het licht’ (t. H. Oosterhuis, m. A. Oomen).

Liturgische schikkingen van eerdere vieringen kunt U op onderstaande pagina’s vinden.

eerste zomerdienst

29 januari 2023: Wit- of bruinbrood des levens?

Liturgische schikking en floriografie: Monique van der Gaag

Creatief en duurzaam hergebruik:

Het bord en de schaal op voet zijn gekocht bij de SOEK, de Stichting OEgstgeester Kringloop.

Floriografie:

Rode rozen zijn een teken van liefde. Op het (ontbijt)bord ligt één sneetje bruinbrood. En op de schaal op voet liggen warempel twee sneden witbrood. De drie sneetjes brood verwijzen naar de Drie-eenheid van drie personen: God de Vader, God de Zoon, en God de Heilige Geest.

Goudgele korenhalmen staan symbool voor ‘het brood des levens’. Goud verwijst naar God. Het groen van conifeer en laurierblad draagt als betekenis eeuwig leven, omdat deze bomen ook in de winter groen blijven. Groen is de kleur van de hoop. Gypskruid is de bloem van de vriendschap en de witte bloemetjes van de Waxflower staan voor blijvende liefde.

Uit de liturgie:

Liefde (…), wijn van liefde, brood des levens. Liefde tegen liefdespijn, vriendschap tegen duizend vrezen. [1]

Manna of brood uit de hemel. [2]

“Ik ben het brood dat leven geeft”, zegt Jezus. 

“Wie bij mij komt, zal geen honger meer hebben en wie in mij gelooft, zal nooit meer dorst hebben.” [3]

Ik zal er zijn zoals brood. (…) Iemand die zijn brood deelt met een ander (dus) nemen wij dit brood (…) en zoeken naar elkaar om mens te zijn. [4]

Onze Vader, (…) geef ons heden ons dagelijks brood. [5] 

 —-

[1] Lied: ‘Boek jij bent geleefd’ (t. H. Oosterhuis, m. A. Oomen). 

[2] Johannes 6: 32.

[3] Johannes 6: 35.

[4] Tafelgebed: Toen hebt gij, God die leeft.

[5] Gezongen gebed: Onze Vader. 

Liturgische schikkingen van eerdere vieringen kunt U op onderstaande pagina’s vinden.

eerste zomerdienst

22 januari 2023: De ware Blauwe Druifjes....

Creatief en duurzaam hergebruik:

De grijze schenkkan is afkomstig van de Weggeeftafel in Oegstgeest en de grijze bekers van de Weggeefwinkel in Leiden.

Floriografie:

In een grijze schenkkan groeien gele rozen als teken van liefde en vriendschap tussen de eeuwig groenblijvende pinus en conifeer. Ze rusten op een rozet van klimopblad als teken van trouw. Eucalyptus is zichtbaar als teken van bescherming. Uit een omgevallen beker stromen de ware Blauwe Druifjes, die geuren naar sappig druivensap met als symbolische betekenis onder andere nederigheid. In de andere beker groeit een prachtige zonnebloem als symbool van de gelovige, die zijn ogen steeds gericht houdt op God, net zoals de zonnebloem zijn bloemhoofd draait naar de zon. Hierbij staat de zon symbool voor God.

Uit de liturgie:

‘Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijnbouwer. Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Een rank, die niet aan de wijnstok blijft. kan uit zichzelf geen vrucht dragen (=omgevallen beker). Je blijft in mijn liefde (=gele rozen) als je je aan mijn geboden houdt, zoals Ik me ook aan de geboden van mijn Vader gehouden heb. Mijn gebod is dat jullie elkaar liefhebben (=gele rozen) zoals Ik jullie heb liefgehad [1] (…) Hij schreef ons tot bescherming (=eucapyltus) (…) Hun overslaande liefde (=gele rozen). (…) Dat Hij ons in de dood nog kent: de dagen van ons leven, ten dode opgeschreven, ten eeuwig leven (=coniferengroen en pinus) omgewend. (…) Naam die trouw (=klimop of Hedera) bljift [2] Mijn geliefde had een wijngaard, edele druivensoort (=Blauwe Druifjes), wrange druiven.’ [3]

—–

[1] Johannes 15: 1, 4, 5, 10, 12.

[2] Lied: ‘Schriftlied’ (t. H. Oosterhuis, m. A. Oomen).

[3] Jesaja 5: 1-2 (NBV).

 

eerste zomerdienst

15 januari 2023: Herdershoed vol bloemen...

Floriografie:

Déze herder heeft zijn groene hoed afgedaan, omdat de zon hem niet kan steken. Nu bloeien er warempel bloemen in: rozen in wit en roze als teken van liefde, soms zelfs nog in de knop. (rest volgt later, computer zeer traag.)

Uit de liturgie:

(verkort i.v.m.  computerproblemen in de openbare bibliotheek en daardoor tijdnood):

‘Ik ben de Goede Herder!’

Joh. 10:10-12 (NBV).

eerste zomerdienst

8 januari 2023: Groen kruis van het eeuwig leven

Floriografie:

Volgt.

Uit de liturgie:

Samenwerkingen

Onze partners

Ekklesia Leiden

Vragen, bijdragen of lid worden

Meer hierover