Ekklesia Leiden

Rapenburg 100

Het hart van de Ekklesia

Rapenburg 100 is het hart van de doordeweekse activiteiten van de Ekklesia en het secretariaat van de Vereniging is hier gevestigd. Het is tevens het thuishonk voor het studentenpastoraat in Leiden.

Contact

Rapenburg 100
2311 GA Leiden.

Historie

Rapenburg 100

Het huis met het mooiste uitzicht van het hele Rapenburg – recht tegenover de Korte Vliet – vormt sinds 1973 het kloppend hart van de Ekklesia Leiden. Onder leiding van in totaal zeven studentenpastores van Hervormde, Gereformeerde en Rooms-Katholieke huize werd hier het oecumenisch studentenpastoraat gevestigd. Vele generaties studenten en oud-studenten vonden hier hun geestelijk thuis.

In de loop der jaren ontstond een bloeiende gemeenschap van studenten en participanten (niet-studenten). Van hieruit werden en worden acties ondernomen om hulp te bieden aan mensen in nood dichtbij en veraf. Hier vonden en vinden – soms heftige – debatten plaats over alle mogelijke kerkelijke, maatschappelijke, en politieke zaken. Kerk- en maatschappijkritisch. Niet altijd met begrip, maar wel steeds met respect voor de opvattingen van de ander. Je hoeft het niet voortdurend met elkaar eens te zijn om toch samen een hechte gemeenschap te vormen. Het Trefcentrum op Rap100 levert daaraan een belangrijke bijdrage.

Ruimtes huren op Rapenburg 100

De diverse ruimtes van het pand Rapenburg 100 zijn voor leden en geledingen van de Vereniging Ekklesia Leiden zonder kosten te gebruiken. Ook organisaties die werk doen binnen de missie van de Ekklesia Leiden (zoals bijvoorbeeld diaconie, vluchtelingenhulp, kerkelijke organisaties, Amnesty International, et cetera) kunnen zonder kosten ruimtes reserveren. Externe groepen of particulieren kunnen slechts ruimtes reserveren op voorspraak van een van de studentenpastores of van leden van de Vereniging. De prijs van de benedenruimte bedraagt € 50 per uur, van de overige ruimtes € 30 per uur. Een borg van € 200 geldt voor alle ruimtes. Indien de ruimtes weer netjes achtergelaten worden en er verder geen overlast is geweest, wordt de borg terugbetaald.

Voor het gebruik van de ruimtes geldt een aantal aanvullende ‘Coronamaatregelen’ ten aanzien van aantallen personen en hygiëne. Een pdf met een overzichtje van deze maatregelen kan hier gedownload worden.

Samenwerkingen

Onze partners

Ekklesia Leiden

Vragen, bijdragen of lid worden

Meer hierover