Ekklesia Leiden

Duurzaamheid

Online Duurzaamheidscafé

introductie Duurzaamheidscafé

Eind vorig jaar was er het initiatief rond duurzaamheid en is er een project groep gestart om ideeën te inventariseren. Daar is toen het idee opgevat om binnen de Ekklesia een duurzaamheidscafé te starten met regelmatige bijeenkomsten op Rap 100. Door corona is dat toen stilgevallen maar omdat we ons op dit punt niet wilden laten beperken is er in digitale vorm invulling aan gegeven. Meer hierover kun je lezen in de digitale nieuwsbrieven hieronder.

Nieuwsbrief duurzaamheidscafé

Nieuwsbrief duurzaamheidscafé (2)

Nieuwsbrief duurzaamheidscafé (3)

Verse groente voor de Voedselbank

Vorig jaar startte de werkgroep Duurzaamheid van de Ekklesia een nieuw initiatief. Bij de zelfoogsttuin BijMei aan de Ommedijkseweg in Zoeterwoude kochten we 20 abonnementen en namen we op ons de oogst van deze abonnementen wekelijks op tijd klaar te hebben. De bus van de Voedselbank kwam deze oogst in kratjes ophalen om uit te delen aan hun cliënten. De Ekklesia zorgde dus voor de financiering (20×300 euro) en het werk op de biologische tuinderij om zo de klanten van de Voedselbank wekelijks van verse groenten te voorzien. Daarnaast hielpen we bij de ontwikkeling van een biologische tuinderij vlakbij Leiden en kwamen we zelf meer in contact met de aarde.

In november bespraken we de ervaringen met alle betrokkenen en kregen van de Voedselbank het dringende verzoek dit project uit te breiden tot 45 abonnementen. Met de opbrengst van hun eigen tuin Groentepark Bontekoe (aan de Bontekoestraat in Leiden) is er dan voldoende om iedereen die dat wil verse groente mee te geven. Heel mooi, natuurlijk, dat ons initiatief zo gewaardeerd werd, maar nu de vraag of wij deze ruime verdubbeling kunnen waarmaken. We stelden al snel vast dat we dat als Ekklesia niet alleen redden. Daarom zijn we nu op zoek naar meer mensen die ons financieel en daadwerkelijk willen ondersteunen. We zoeken die steun voor dit mooie project ook bij de andere Leidse kerken. Door een brief aan de wijkkerkenraden van de Protestantse Gemeente Leiden hebben we al een aantal vrijwilligers kunnen verwelkomen. Maar ook vanuit de Ekklesia is meer hulp uiteraard altijd welkom.

U kunt ons bereiken via het mailadres info@ekklesialeiden.nl

Samenwerkingen

Onze partners

Ekklesia Leiden

Vragen, bijdragen of lid worden

Meer hierover