Lipsiusgebouw
Cleveringaplaats
zaal 019
locatie
Selecteer op activiteit
Alles
Bijeenkomsten
Kinderactiviteiten
Maaltijd
Trainingen
Vieringen
september
Details
ma 12 sept: Kwetsbaarheid versus Maakbaarheiddr. Peter van der PuttenExistentiële crises
Details
ma 12 sept: Kwetsbaarheid versus Maakbaarheid
dr. Peter van der Putten
Existentiële crises hebben ons m1
et de neus op de feiten gedrukt: onze wereld is minder maakbaar dan we denken, en onzekerheid over een bestaan van plezier, groei en welvaart begint te knagen. Het dringt tot ons door dat we kwetsbare mensen zijn die zomaar door een niet te helen ramp getroffen kunnen worden. Kunnen we met data, AI en technologie alles weer rond maken? Of is technologie ook kwetsbaar of zelfs hulpeloos? En zit daar zelfs de oplossing?
Peter van der Putten heeft Cognitieve Kunstmatige Intelligentie gestudeerd in Utrecht.
Hij is AI-onderzoeker aan de Universiteit Leiden en werkt in de AI-industrie. Hij onderzoekt intelligentie, creativiteit, emoties, binding, religie en andere menselijke eigenschappen met artificial creatures, en speculeert over de toekomst van mens, natuur en technologie.
“We verwoesten de planeet, maar de natuur heeft geen stem om te protesteren of om ons te waarschuwen. Met het conceptuele en poëtische kunstproject Letters from Nature geven we de natuur letterlijk een stem: we gebruiken kunstmatige intelligentie om brieven te schrijven aan wereldleiders namens een zinkend eiland, een smeltende gletsjer of de Waddenzee.”
Tijd
(Maandag) 19:30 - 21:00
Locatie
Lipsiusgebouw
Cleveringaplaats
Organisator
Studium Generale i.s.m. Ekklesia Leiden
Details
ma 26 sept: Mededogen versus Verklaringendr. Ad van Nieuwpoort Elke poging tot een
Details
ma 26 sept: Mededogen versus Verklaringen
dr. Ad van Nieuwpoort
Elke poging tot een antwoord op het menselijk lijden is ten diepste een miskenning ervan. In de parabel Job uit de Hebreeuwse Bijbel gaat het over de vraag wat er van een mens overblijft als hij alles wat hij heeft verliest. Job is daarin een voorbeeld van een lijdende mens die niet geholpen is met antwoorden en religieuze verklaringen, maar zich door de diepte heen oefent in een leven zonder oplossingen.
Ad van Nieuwpoort (1966) studeerde aan de theologische faculteit van de Universiteit van Amsterdam, onder andere bij Frans Breukelman. Hij werkte, met onder anderen Nico Bakker, Karel Deurloo en Rochus Zuurmond, aan de uit 15 delen bestaande Bijbels theologische en dogmatische serie Om het levende Woord. Die bood een podium voor de reflectie op de theologische traditie van Barth, Miskotte en Breukelman. In 2006 promoveerde hij op een studie over het evangelie naar Lukas, waarin hij een pleidooi houdt voor een onhistorische lezing van dit evangelie als uitleg van het Oude Testament.
Hij was predikant in Amstelveen, aan de Amsterdamse Zuidas en in Bloemendaal. Sinds 2020 is hij verbonden aan de Haagse Duinzichtkerk. Zijn boek ‘Leven zonder oplossing’ over de parabel van Job als levensles, verschenen in 2020, kreeg een vierde druk in 2022.
Tijd
(Maandag) 19:30 - 21:00
Locatie
Lipsiusgebouw
Cleveringaplaats
Organisator
Studium Generale i.s.m. Ekklesia Leiden
oktober
Details
ma 10 oktober: Vertrouwen versus Wantrouwenprof. dr. Ruud Koole Samenleven is onmogelijk zonder
Details
ma 10 oktober: Vertrouwen versus Wantrouwen
prof. dr. Ruud Koole
Samenleven is onmogelijk zonder vertrouwen in elkaar. Met name het vertrouwen in overheden heeft de laatste tijd een ernstige knauw gekregen. In extremis komt dit tot uiting in complotdenken. Maar ook het vervangen van de menselijke maat door ondoorzichtige algoritmen heeft diverse groepen ernstige schade berokkend. Transparantie heeft daarbij het loodje gelegd.
Ruud Koole werd in 1953 geboren in Zeeland in een antirevolutionair gezin. Hij studeerde na zijn middelbare school in Middelburg eigentijdse geschiedenis in Groningen en daarna politicologie aan het Institut d’Etudes Politiques in Parijs.
Hij is nu hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit Leiden. Daarvoor was hij van 2001 tot 2005 voorzitter van de Partij van de Arbeid. In 2007 werd hij interim-voorzitter. Van 2011-2015 was hij lid van de Eerste Kamer. In 2019 is hij weer beëdigd als lid van de Eerste Kamer.
Tijd
(Maandag) 19:30 - 21:00
Locatie
Lipsiusgebouw
Cleveringaplaats
Organisator
Studium Generale i.s.m. Ekklesia Leiden
Details
ma 24 oktober: Zelfbeschikking versus Beschermingdr. Iris Hartog In het wetsvoorstel over ‘Voltooid
Details
ma 24 oktober: Zelfbeschikking versus Bescherming
dr. Iris Hartog
In het wetsvoorstel over ‘Voltooid leven’ van D66 wordt een regeling voorgesteld waarbij ouderen hulp bij zelfdoding kunnen krijgen, ook als zij niet ziek zijn. Is zo’n ‘dood op recept’ wel een goed idee? Zal de overheid hiermee nog wel voldoen aan de plicht om kwetsbare burgers te beschermen? En welke mogelijke negatieve gevolgen zijn er nog meer?In deze lezing wordt het ‘voltooid leven-vraagstuk’ ethisch tegen het licht gehouden door alle argumenten vóór en tegen deze regeling te bespreken.
Iris Hartog (1983) studeerde Humanistiek (Universiteit voor Humanistiek, Utrecht) en richtte zich daarbinnen op onderzoek en ethiek.
Zij werkte enkele jaren als trainer ‘morele oordeelsvorming’ in publieke organisaties zoals gemeenten en politie, tot zij de overstap maakte naar de academische wereld.
Aan de Radboud Universiteit Nijmegen en in het AMC te Amsterdam promoveerde zij op de impact van ernstige ziekte op de ‘kwaliteit van leven’ die mensen ervaren. Met name op de vraag hoe mensen soms zo’n ontwrichtende gebeurtenis een nieuwe plek in hun levensverhaal weten te geven.
In 2019 werkte Iris als onderzoeker aan het grootschalige onderzoek naar ‘Voltooid leven’, in opdracht van het ministerie van VWS.
Momenteel werkt zij als ethicus in een van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie, als onderzoeker bij het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het LUMC, en als docent medische ethiek in het ErasmusMC.
Tijd
(Maandag) 19:30 - 21:00
Locatie
Lipsiusgebouw
Cleveringaplaats
Organisator
Studium Generale i.s.m. Ekklesia Leiden