december, 2021

14dec19:3021:00virtuele en life activiteitVan individu naar meervidu. Hedendaagse kunst als bindmiddel - Kitty ZijlmansWat is ons heilig?!19:30 - 21:00 Organisator: Studium Generale i.s.m. Ekklesia Leiden

Details

Maar al te graag zien we onszelf als autonome individuen. We bepalen zelf de grote lijnen in ons leven, lopen niet meer in de voetsporen van (groot­) ouders, kiezen onze eigen partner en andere relaties. Autonomie is ons heilig.
Maar we maken ook vanaf onze geboorte deel uit van een samenleving. Juist de laatste maanden werden we geconfronteerd met het gemis aan dat vanzelfsprekende geheel. We misten de groep waarmee we wekelijks aan conditietraining of yoga deden. We misten de concerten, het theater en de musea waar we met anderen genoten van schoonheid. We misten ook de gedeelde opwinding van sportwedstrijden en grote evenementen. En we leden er onder. Dat heeft ons mogelijk meer dan eens getoond wat ons eigenlijk ‘heilig’ is en dat we regelmatig autonoom en welbewust onderdeel van een geheel willen zijn. En daarin onze medestanders tot groepsgenoten maken. Sport, religie, politiek activisme, vegetarisme, biologische producten of de zorg voor onze aarde verbindt ons met anderen. We staan ergens voor en hebben een gezamenlijk streven. Maar het kan ook ons werk zijn dat ‘heilig’ verklaard wordt als we daar een grotere waarde aan hechten dan aan onze relaties of gezondheid.
In drie lezingen belichten een antropoloog, een filosoof en een kunsthistoricus vanuit hun vakgebied wat naar hun idee de betekenis is van dat wat ons heilig is..

Inleider bij deze derde lezing in de serie ‘Wat is ons heilig?’ is prof.dr. C.J.M. Zijlmans (Kitty), emeritus hoogleraar Kunstgeschiedenis. Met het neologisme ‘meervidu’ – ontleend aan het begrip severalty, gemunt door kunstenaar / onderzoeker Deidre Donoghue in haar proefschrift The Aesth-Ethics of Interruption, (Utrecht, 2021) -, wijst zij op het belang van kunst voor ons welzijn en ons menszijn. 

Deze lezing, die we samen met Studium Generale van de Universiteit Leiden aanbieden, wordt gezien als een onderwijsactiviteit en mag daarom ook na 17.00 uur doorgang vinden.

U bent na aanmelding via de website van Studium Generale welkom (https://www.universiteitleiden.nl/studium-generale)of hier. Mocht de regelgeving veranderen, dan krijgt u daar via een e-mail bericht over.

Ook bestaat de mogelijkheid de lezing via livestream online te volgen. De link vindt u kort voor aanvang op de website van Studium Generale via de afbeelding ‘Wat is ons heilig?!’ U kunt ook op deze link klikken

Tijd

(Dinsdag) 19:30 - 21:00

Locatie

Lipsiusgebouw, zaal 019

Organisator

Studium Generale i.s.m. Ekklesia Leiden