september, 2022

26sep19:3021:00Meesters van ons lot?!dr. Ad van Nieuwpoort: Mededogen versus Verklaringen19:30 - 21:00 Organisator: Studium Generale i.s.m. Ekklesia Leiden

Details

ma 26 sept: Mededogen versus Verklaringen
dr. Ad van Nieuwpoort

Elke poging tot een antwoord op het menselijk lijden is ten diepste een miskenning ervan. In de parabel Job uit de Hebreeuwse Bijbel gaat het over de vraag wat er van een mens overblijft als hij alles wat hij heeft verliest. Job is daarin een voorbeeld van een lijdende mens die niet geholpen is met antwoorden en religieuze verklaringen, maar zich door de diepte heen oefent in een leven zonder oplossingen.

Ad van Nieuwpoort (1966) studeerde aan de theologische faculteit van de Universiteit van Amsterdam, onder andere bij Frans Breukelman. Hij werkte, met onder anderen Nico Bakker, Karel Deurloo en Rochus Zuurmond, aan de uit 15 delen bestaande Bijbels theologische en dogmatische serie Om het levende Woord. Die bood een podium voor de reflectie op de theologische traditie van Barth, Miskotte en Breukelman. In 2006 promoveerde hij op een studie over het evangelie naar Lukas, waarin hij een pleidooi houdt voor een onhistorische lezing van dit evangelie als uitleg van het Oude Testament.

Hij was predikant in Amstelveen, aan de Amsterdamse Zuidas en in Bloemendaal. Sinds 2020 is hij verbonden aan de Haagse Duinzichtkerk. Zijn boek ‘Leven zonder oplossing’ over de parabel van Job als levensles, verschenen in 2020, kreeg een vierde druk in 2022.

Tijd

(Maandag) 19:30 - 21:00

Locatie

Lipsiusgebouw

Cleveringaplaats

Organisator

Studium Generale i.s.m. Ekklesia Leiden