maart, 2018

30mrt21:30Goede Vrijdag - Christiane van den BergPaastijd21:30

Details

In de Goede Vrijdagdienst met als voorganger ds. Christiane van den Berg, zal de Schola Cantorum de Via Crucis van Franz Liszt uitvoeren. In dit werk voor koor, solisten en piano worden de veertien kruiswegstaties op een indrukwekkende en sobere manier ten gehore gebracht.

Liszt begon met deze compositie in 1878 in Rome en voltooide die in 1879 in Boedapest. Hij overleed in 1886 toen hij 74 was. Degenen die hem kennen van zijn uiterst virtuoze pianowerken zullen versteld staan van de intense soberheid van de Via Crucis.  Liszt zoekt in deze compositie de grenzen van de tot dan toe gangbare tonaliteit op. Reinbert de Leeuw noemde de hoge D in de vierde statie (Jezus ontmoet zijn moeder) ‘de mooiste noot’ uit de muziekgeschiedenis.

Het werk combineert unisono-zang (Staties I en XIV) met Lutheraanse hymnen (Staties IV en XII) en op *Bach geïnspireerde koralen (Statie VI), terwijl een deel van de staties bestaat uit solopartijen voor piano.

 

De Schola Cantorum staat onder leiding van Wim de Ru. Solisten: Charlotte Moor (sopraan) en Hans Brons (bas). Aan de vleugel: Ronald Meester.

Als je hier klikt, hoor je een klein stukje van de uitvoering o.l.v. Reinbert de Leeuw.


Tijd

(Vrijdag) 21:30

Locatie

Hooglandse kerk