oktober, 2021

12okt19:3021:00De aarde helpen baren - Jeroen Windmeijer, antropoloogWat is ons Heilig?19:30 - 21:00 Organisator: Studium Generale i.s.m. Ekklesia Leiden

Details

Maar al te graag zien we onszelf als autonome individuen. We bepalen zelf de grote lijnen in ons leven, lopen niet meer in de voetsporen van (groot­) ouders, kiezen onze eigen partner en andere relaties. Autonomie is ons heilig.
Maar we maken ook vanaf onze geboorte deel uit van een samenleving. Juist de laatste maanden werden we geconfronteerd met het gemis aan dat vanzelfsprekende geheel. We misten de groep waarmee we wekelijks aan conditietraining of yoga deden. We misten de concerten, het theater en de musea waar we met anderen genoten van schoonheid. We misten ook de gedeelde opwinding van sportwedstrijden en grote evenementen. En we leden er onder. Dat heeft ons mogelijk meer dan eens getoond wat ons eigenlijk ‘heilig’ is en dat we regelmatig autonoom en welbewust onderdeel van een geheel willen zijn. En daarin onze medestanders tot groepsgenoten maken. Sport, religie, politiek activisme, vegetarisme, biologische producten of de zorg voor onze aarde verbindt ons met anderen. We staan ergens voor en hebben een gezamenlijk streven. Maar het kan ook ons werk zijn dat ‘heilig’ verklaard wordt als we daar een grotere waarde aan hechten dan aan onze relaties of gezondheid.
In drie lezingen belichten een antropoloog, een filosoof en een kunsthistoricus vanuit hun vakgebied wat naar hun idee de betekenis is van dat wat ons heilig is..

Als student Culturele Antropologie woonde schrijver Jeroen Windmeijer zes maanden in een kleine gemeenschap van aan de oevers van het Titicacameer op de Boliviaanse hoogvlakte. Hij werd getroffen door hun levensbeschouwing, waarbij zij de wereld om zich heen als levend beschouwen.
Pacha Mama staat hierin centraal, Moeder Aarde. Het gaat om evenwicht, ­niet meer nemen dan iemand kan missen ­ en om reciprociteit: ­ jij geeft mij, ik geef jou. In zijn roman De Offers heeft Windmeijer deze thematiek in de vorm van een spannend verhaal verder uitgewerkt. Hij zal onder meer vertellen over dit boek, zijn veldwerk en de het geven van giften in het algemeen.

Aanmelden kan via deze link: https://www.formdesk.com/universiteitleiden/de_aarde_helpen_baren_12_oktober

Tijd

(Dinsdag) 19:30 - 21:00

Locatie

Lipsiusgebouw, zaal 019

Organisator

Studium Generale i.s.m. Ekklesia Leiden