maart, 2021

28mrt12:0013:15online activiteitZondag Palmarum (Palmpasen) - Jan DelhaasVeertigdagentijd 12:00 - 13:15

Details

In het Romeinse Missaal heet deze zondag Domenica in palmis de passione Domini. Daarin komen zowel de palmen als de passie voor. Het is een samenvoeging van twee vroege tradities. Uit het verslag van de pelgrim Egeria (eind 4e eeuw) blijkt dat men in Jeruzalem op deze zondag tegen de historische achtergrond van de stad – buiten en binnen de stadspoorten – de intocht van Jezus met een processie ’speelden’. In Rome vierde men Palmzondag soberder. Daar geen gedachtenis van de intocht van Jezus op een ezel, maar concentratie op de passie, het lijden en de dood van Jezus. Het hele passieverhaal uit het Matteüsevangelie werd gelezen.

Samenvoeging van beide tradities in de Middeleeuwen leidde tot een Palmzondagviering waarin zowel de intocht in processie werd gevierd als het lijdensevangelie (verkort) werd gelezen. Dat is nog steeds de structuur in zowel de rooms- en de oud-katholieke viering van Palmzondag als ook in toenemende mate binnen protestantse kerken (zie Dienstboek PKN).

Op Palmzondag viert de Ekklesia voor het eerst weer in de zomerkerk. In elk geval is er aandacht voor de kinderen van de Ekklesia.

Deze dienst kan live gevolgd worden via YouTube. Ook achteraf is hij ook op ons YouTubekanaal te bekijken.

De liturgie is hier te vinden

U kunt gebruik maken van bovenstaande QR-code om te kunnen bijdragen aan de collecte. Als U bovenstaande code scant met uw telefoon of tablet, opent zich een venster waarin U een bedrag kunt invullen. Een uitvoeriger handleiding vindt u hier.

Tijd

(Zondag) 12:00 - 13:15

Locatie

Hooglandse kerk

Virtual Event Details

Event has already taken place!

Reactie verzenden