februari, 2021

21feb12:0013:15online activiteitVasthi en Esther - Henk SchoutenVeertigdagentijd - Drie vieringen over het bijbelboek Esther12:00 - 13:15

Details

In de eerste drie vieringen van de Veertigdagentijd verkennen we een aantal aspecten van het verhaal uit het boek Esther.

Het bijbelboek Esther is een oud Perzisch volksverhaal dat een centrale rol is gaan spelen bij het Poerimfeest, waarop joden vieren dat ze ontsnapt zijn aan een dreigende genocide. Het is een bijzonder boekje doordat de Godsnaam er niet in voorkomt. Toch is God op de achtergrond aanwezig, vooral in het joodse meisje Esther dat door haar dapper optreden de uitroeiing van haar volksgenoten voorkomt. Je kunt het boek lezen als een historische roman, geen van de hoofdpersonen is bekend uit andere bronnen. De historische context wel: het speelt zich af in het Perzische rijk, waar joden in ballingschap leefden. Paradox van ‘verspreid en toch afgezonderd’ wonen in den vreemde, blijven verschillen van omgeving, verbonden voelen met joden elders in de wereld.

Na een korte inleiding op het hele boek horen we hoe koning Ahasveros tijdens een groot feest wil pronken met zijn beeldschone vrouw Vasti. Maar zij weigert zich uit te laten kleden voor de dronken mannen aan de koninklijke tafel, en dan moet ze het veld ruimen. We verkennen een nieuwe kijk op koningin Vasti in het licht van de #MeToo beweging.

Deze dienst is ook live via YouTube te bekijken. Na 24 uur is is hij achteraf ook op ons YouTubekanaal te bekijken.

De liturgie is hier te vinden

.

U kunt gebruik maken van bovenstaande QR-code om te kunnen bijdragen aan de collecte. Als U bovenstaande code scant met uw telefoon of tablet, opent zich een venster waarin U een bedrag kunt invullen. Een uitvoeriger handleiding vindt u hier.

Tijd

(Zondag) 12:00 - 13:15

Locatie

Hooglandse kerk

Virtual Event Details

Event has already taken place!

Reactie verzenden