februari, 2021

28feb12:0013:15online activiteitHaman en Esther - Japke van MaldeVeertigdagentijd - Drie vieringen over het bijbelboek Esther12:00 - 13:15

Details

In de eerste drie vieringen van de Veertigdagentijd verkennen we een aantal aspecten van het verhaal uit het boek Esther

Het bijbelboek Esther is een oud Perzisch volksverhaal dat een centrale rol is gaan spelen bij het Poerimfeest, waarop joden vieren dat ze ontsnapt zijn aan een dreigende genocide. Het is een bijzonder boekje doordat de Godsnaam er niet in voorkomt. Toch is God op de achtergrond aanwezig, vooral in het joodse meisje Esther dat door haar dapper optreden de uitroeiing van haar volksgenoten voorkomt. Je kunt het boek lezen als een historische roman, geen van de hoofdpersonen is bekend uit andere bronnen. De historische context wel: het speelt zich af in het Perzische rijk, waar joden in ballingschap leefden. Paradox van ‘verspreid en toch afgezonderd’ wonen in den vreemde, blijven verschillen van omgeving, verbonden voelen met joden elders in de wereld.

De joodse Hadassa is door de koning – onder de naam Esther – uitverkoren om de verstoten Vasti op te volgen als koningin. Op advies van haar voogd Mordechai verbergt ze haar joodse identiteit. Als de booswicht Haman de baas wordt en Mordechai weigert te gehoorzamen, komt het hele joodse volk in gevaar. Esther krijgt een sleutelrol. Haar onderdanigheid maakt plaats voor daadkracht, met gevaar voor eigen leven. We verkennen de grenzen van gehoorzaamheid.

Deze dienst is ook live via YouTube te bekijken. Na 24 uur is is hij achteraf ook op ons YouTubekanaal te bekijken.

De liturgie is hier te vinden

.

U kunt gebruik maken van bovenstaande QR-code om te kunnen bijdragen aan de collecte. Als U bovenstaande code scant met uw telefoon of tablet, opent zich een venster waarin U een bedrag kunt invullen. Een uitvoeriger handleiding vindt u hier.

Tijd

(Zondag) 12:00 - 13:15

Locatie

Hooglandse kerk

Virtual Event Details

Event has already taken place!

Reactie verzenden