Maart, 2021

07mrt12:0013:15Virtual EventEsther en Poerim - Jan DelhaasVeertigdagentijd - Drie vieringen over het bijbelboek Esther

Details

In de eerste drie vieringen van de Veertigdagentijd verkennen we een aantal aspecten van het verhaal uit het boek Esther

Het bijbelboek Esther is een oud Perzisch volksverhaal dat een centrale rol is gaan spelen bij het Poerimfeest, waarop joden vieren dat ze ontsnapt zijn aan een dreigende genocide. Het is een bijzonder boekje doordat de Godsnaam er niet in voorkomt. Toch is God op de achtergrond aanwezig, vooral in het joodse meisje Esther dat door haar dapper optreden de uitroeiing van haar volksgenoten voorkomt. Je kunt het boek lezen als een historische roman, geen van de hoofdpersonen is bekend uit andere bronnen. De historische context wel: het speelt zich af in het Perzische rijk, waar joden in ballingschap leefden. Paradox van ‘verspreid en toch afgezonderd’ wonen in den vreemde, blijven verschillen van omgeving, verbonden voelen met joden elders in de wereld.

Het verhaal van Esther heeft de vorm verkregen van een ‘theaterstuk’ bij Poerim, als een feest van een radicale overwinning op het kwaad. De ‘feestrol’ wordt in zijn geheel voorgelezen. Daarbij ontbreekt humor niet, met allerlei vrolijke liedjes en verkleedpartijen, met het geluid van ratels en stampende voeten. Tijdens een feestelijke maaltijd worden ‘Hamansoren’ gegeten. We verkennen het Joodse ritueel van het Poerimfeest, waarbij humor als wapen wordt ingezet tegen anti-semitisme en genocide.

Deze dienst kan live gevolgd worden via YouTube. Ook achteraf kan hij op ons YouTubekanaal te bekijken.

De liturgie is hier te vinden

U kunt gebruik maken van bovenstaande QR-code om te kunnen bijdragen aan de collecte. Als U bovenstaande code scant met uw telefoon of tablet, opent zich een venster waarin U een bedrag kunt invullen. Een uitvoeriger handleiding vindt u hier.

Tijd

(Zondag) 12:00 - 13:15

Locatie

Hooglandse Kerk

Virtual Event Details

You are the moderator of this event. Access the live stream

Join the Event Now

Reactie verzenden