maart, 2021

07mrt12:0013:15online activiteitEsther en Poerim - Jan DelhaasVeertigdagentijd - Drie vieringen over het bijbelboek Esther12:00 - 13:15

Details

In de eerste drie vieringen van de Veertigdagentijd verkennen we een aantal aspecten van het verhaal uit het boek Esther

Het bijbelboek Esther is een oud Perzisch volksverhaal dat een centrale rol is gaan spelen bij het Poerimfeest, waarop joden vieren dat ze ontsnapt zijn aan een dreigende genocide. Het is een bijzonder boekje doordat de Godsnaam er niet in voorkomt. Toch is God op de achtergrond aanwezig, vooral in het joodse meisje Esther dat door haar dapper optreden de uitroeiing van haar volksgenoten voorkomt. Je kunt het boek lezen als een historische roman, geen van de hoofdpersonen is bekend uit andere bronnen. De historische context wel: het speelt zich af in het Perzische rijk, waar joden in ballingschap leefden. Paradox van ‘verspreid en toch afgezonderd’ wonen in den vreemde, blijven verschillen van omgeving, verbonden voelen met joden elders in de wereld.

Het verhaal van Esther heeft de vorm gekregen van een ‘theaterstuk’ bij Poerim, als een feest van een radicale overwinning op het kwaad. De ‘feestrol’ wordt in zijn geheel voorgelezen. Daarbij ontbreekt humor niet, met allerlei vrolijke liedjes en verkleedpartijen, met het geluid van ratels en stampende voeten. Tijdens een feestelijke maaltijd worden ‘Hamansoren’ gegeten. We verkennen het Joodse ritueel van het Poerimfeest, waarbij humor als wapen wordt ingezet tegen anti-semitisme en genocide.

Voor alle leeftijden een filmpje – een klei animatie – over het verhaal van Esther, met ontzettende leuke muziek.

Voor de bakkers onder ons: het recept voor Hamansoren, gevulde koekjes, die traditioneel gebakken worden voor Poerim.

Deze dienst kan live gevolgd worden via YouTube. Ook achteraf kan hij op ons YouTubekanaal te bekijken.

De liturgie is hier te vinden

U kunt gebruik maken van bovenstaande QR-code om te kunnen bijdragen aan de collecte. Als U bovenstaande code scant met uw telefoon of tablet, opent zich een venster waarin U een bedrag kunt invullen. Een uitvoeriger handleiding vindt u hier.

Vandaag en volgende week houdt de Stuurgroep Diaconie een ‘uitgangs’collecte voor de Vereniging Exodus, de organisatie die tot doel heeft de kansen van (ex-)gedetineerden op een geslaagde terugkeer in de samenleving te vergroten. U kunt gebruik maken van de bovenstaande QR-code om uw gift recht-streeks over te maken naar de bankrekening van de Stichting Diaconaal Fonds Hulpverlening (NL42 INGB 0003 3133 66).

Tijd

(Zondag) 12:00 - 13:15

Locatie

Hooglandse kerk

Diaconie

uitgangscollecte voor de Vereniging Exodus

Virtual Event Details

Event has already taken place!

Reactie verzenden