De Leidse Ekklesia als reddende engel

Alle kinderen voor wie onze stichting ”Papua Dochter van Compassie” zorg mag dragen, gaan naar school. Tegenwoordig bestaan de leermiddelen uit meer dan boeken en schriften, pennen en papier. Electronica spelen nu een steeds grotere rol. Pas nog hoorde ik dat in Israel een armband is ontwikkeld, die het overbodig maakt om een mobieltje aan te schaffen. Internetten, SMS-jes en APP-jes ontvangen of sturen, al dan niet met afbeeldingen, fotograferen –al dan niet in de vorm van selfies- de armband kan het allemaal. Als je hem “ aan”  zet,  projecteert hij de hele santenkraam op de huid van je pols, pal onder de armband……

Maar die armband is nog niet in de handel. Op school heeft men hem dan ook nog niet nodig. De prachtige opbrengst van de uitgangscollecte van de Ekklesia in de kerstnacht en op kerstochtend, bestemd voor het werk van bovengenoemde stichting – maar liefst EURO 1443,45  – hebben we dan ook niet in de spaarpot gestopt om daarmee te zijner tijd dergelijke armbanden aan te schaffen. Wat we er wel mee gedaan hebben, is: een aantal van onze kinderen behoeden voor een minderwaardigheidscomplex, omdat ze niet –zoals de meesten van hun medescholieren- het huiswerk konden maken op de door de school verlangde manier, te weten: electronisch. De scholen zijn vaak al voorzien van een computerlokaal, en heel wat leerlingen zijn in het bezit van een mobieltje, een tablet of een i-pad. De leerkracht speelt daar op in, en geeft opdrachten die alleen te vervullen zijn als je de gelukkige bezitter bent van de vereiste apparatuur. Niet al onze kinderen waren zo gelukkig.

Toen kwam verleden jaar het bericht dat de LSE met Kerstmis zou collecteren voor wat wij hier YaPuKePa noemen, afkorting van Yayasan Putri Kerahiman Papua, onze  “Papua Dochter van Compassie Stichting”.  Daarom klopte veler hart vol verwachting. En nu deze collecte zo’n groot bedrag heeft opgebracht, kan dank zij de reddende engel die LSE heet, ook de rest van onze kinderen met opgeheven hoofd fier naar school gaan: ook zij kunnen nu de eigentijdse leermiddelen in hun rugzak stoppen en meegaan in de vaart der volkeren, net zoals kameraadjes wier ouders er warmpjes in zitten.

In naam van de begunstigden dank ik vanuit het altijd groene en tropische Papoea  de milde geefsters en gevers die in het meteorologisch kille Leiden hun warme hart hebben laten spreken en bij gelegenheid van de geboorteviering van het Kerstkind zo goed gedacht hebben aan andere kinderen, duizenden kilometers ver weg, omdat die hun kennelijk zeer na aan het hart liggen. Wederom óók namens die kinderen wens ik u Gods rijkste zegen.

 

Met franciscaanse groeten:  VREDE EN ALLE GOEDS.  

Sentani-Jayapura, 15/01/2020

Nico Dister, OFM