Ekklesia Leiden in tijden van corona

zondag 12 juli

 

 

De vogel in de lucht en de lelie op het veld

Voorganger: Renske van Berkel

zang, techniek, etc.: velen

eerste zomerdienst

liturgische schikking: Lelies

Kijk eens naar de lelies, kijk hoe ze groeien in het veld

Alle liturgische schikkingen van Monique kun je hier vinden

Hier kunt U de viering  zien.

Een pdf van de orde van dienst vindt u hier.

U kunt reageren, graag zelfs.

Wilt U contact met de voorganger of anderszins reageren op deze pagina, dan kan dat via vieringen@ekklesialeiden.nl

Wilt u het werk van de Ekklesia steunen? Dan zijn uw giften welkom op bankrekeningnummer NL66 INGB 0004 8198 29 t.n.v. Vereniging Leidse Studenten Ekklesia te Leiden

Voor de kinderen

Salomo de wijze koning

Deze zondag is de tweede van een blok met drie verhalen over Salomo. We lezen hoe Salomo koning wordt, dat hij een wijze koning is, en dat hij de tempel voor God bouwt.

Salomo is wijs

Het verhaal: De wijze koning

Een cadeau van God Koning Salomo is een goede koning en hij houdt van God. Heel veel! Op een dag offert Salomo zelfs wel duizend dieren voor God. Die nacht komt God bij Salomo in een droom. ‘Salomo,’ zegt God. ‘Je mag Me alles vragen wat je wilt en Ik zal het je geven.’ Salomo weet meteen wat hij wil vragen: ‘Ik wil graag een goede koning worden. Ik wil goed kunnen luisteren naar mensen en het verschil zien tussen goed en kwaad. Als ik weet wat goed is en wat verkeerd is, dan weet ik altijd wat ik moet doen. Dan word ik een wijze, goede koning!’ God vindt het heel bijzonder wat Salomo vraagt: ‘Je had alles kunnen vragen, Salomo, heel veel geld of een mooi huis of een lang leven, maar je vraagt om wijsheid! Omdat je zo’n goed cadeau hebt gekozen, krijg je alle andere dingen die je hebt gevraagd erbij. Ik zal je beroemd maken en rijk, en je wordt de wijste koning die dit land ooit heeft gehad.’ Een tijdje later zit koning Salomo op zijn troon als er twee vrouwen worden binnengebracht. Ze maken ruzie om een baby. De ene vrouw houdt hem vast, maar de andere vrouw probeert hem uit haar handen te pakken. ‘Die baby is van mij!’ ‘Nee, van mij!’ ‘Wat is er aan de hand?’ vraagt koning Salomo. De vrouw met de baby op haar arm begint meteen te praten. ‘Wij wonen in één huis en we hebben laatst allebei een baby gekregen, allebei een jongetje.
Maar haar baby is doodgegaan.’ De vrouw wijst boos naar de andere vrouw. ‘En nu zegt ze dat dit haar baby is!’ ‘Dat is niet waar!’ roept de andere vrouw ‘Jouw baby is dood! Die levende baby is van mij!’ ‘Verdeel de baby in twee stukken,’ zegt Salomo rustig tegen zijn dienaar. ‘Dan krijgen de vrouwen allebei de helft. Dat is eerlijk.’ De vrouwen stoppen meteen met ruziemaken. Ze kijken Salomo geschrokken aan. De ene vrouw begint te huilen: ‘O nee! Maar dan gaat mijn baby dood. Geef de baby dan maar aan haar.’ Maar de andere vrouw zegt: ‘Ja, doe dat maar, verdeel de baby maar!’ ‘Stop!’ zegt koning Salomo. ‘Natuurlijk wil ik de baby geen pijn doen. Ik wilde er gewoon achter komen wie de echte moeder is. En dat weet ik nu: het is de moeder die huilde om haar kind. Zij houdt écht van het kind.’ De vrouw die het kind wel wilde verdelen, kijkt nu ineens heel boos. Maar de echte moeder van het kind is blij. Ze knuffelt haar baby. ‘Ach, mijn lief kindje!’ Alle mensen in de zaal kijken vol bewondering naar koning Salomo. Dat heeft hij slim gedaan! Hij weet écht het verschil tussen goed en kwaad. En hij kan heel goed luisteren. Salomo is de wijste koning die er ooit is geweest, precies zoals God dat heeft beloofd!

vragen voor jonge kinderen

Vragen

  • God zegt tegen Salomo dat hij mag vragen wat hij wil. Als God dat tegen jou zou zeggen, wat zou jij dan vragen?
  • Wat vraagt Salomo? Krijgt hij dat ook?
  • Salomo vraagt niet om spullen. Hij vraagt om dingen te mogen leren, zodat hij mensen goed kan helpen. Wat zou jij graag willen leren om andere mensen goed te kunnen helpen?

vragen voor oudere kinderen

  • Wat is ‘wijsheid’ volgens jou? Wat is het verschil tussen wijsheid en kennis?
  • Om wijs te zijn moet je goed kunnen luisteren. Waarom, denk je?
  • Heb jij weleens een wijs besluit genomen? Wanneer was dat?
  • Waarom was de oplossing van Salomo voor het probleem van de twee vrouwen wijs?
  • Kun je een andere manier bedenken waardoor Salomo het probleem had kunnen oplossen?
  • De mensen krijgen veel respect voor koning Salomo. Is er iemand voor wie jij veel respect hebt? Vertel daar eens over.

opdracht: Salomo kiest

God vraagt aan Salomo wat hij wil hebben. Salomo vraagt om goed te leren luisteren. En hij wil graag het verschil kunnen zien tussen goed en kwaad. Dan kan hij een goede koning zijn. De kinderen kleuren wat Salomo aan God vraagt.

Wat heb je nodig?
Per kind:
– het werkblad(dat kan je uitprinten: klik met je rechtermuisknop op het werkblad, kies opslaan. Dan kan je het afdrukken).

En verder:
– kleurpotloden

Aan de slag:

– Op de kleurplaat ligt koning Salomo te slapen. In de droomwolkjes staan de dingen waar hij om kan vragen: veel geld, een lang leven, veel mooie kleren en spullen, goed kunnen luisteren, en het verschil weten tussen goed en kwaad.
– Wat vraagt Salomo aan God? De kinderen kleuren alleen de wolkjes van de dingen waar Salomo God om vraagt (goed leren luisteren en het verschil tussen goed en kwaad kennen).
– De kinderen kleuren de slapende Salomo.

Salomo is wijs

opdracht: Wijze Woorden Puzzel

Dit werkblad kan je uitprinten. Klik met je rechtermuis op het werkblad, kies voor opslaan op je computer. Dan kan je hem uitprinten.Salomo is wijs

Gebed

Wijze God.
We weten soms niet het verschil
tussen wat goed is
en wat niet goed is.
We moeten soms keuzes maken

Samenwerkingen

Onze partners

Ekklesia Leiden

Lid worden

Wil je lid worden van de vereniging van de Ekklesia Leiden? De contributie bedraagt €25,00 per jaar.

Meer over lid worden van Ekklesia Leiden